Martin Logan Ethos - a legkorszerűbb sztatikus hangfal


ethos-lifestyles

A MartinLogan büszkén jelenti be a hangtechnika terén alkalmazott legújabb technológiák sikeres ötvözetével született, korábban még soha nem látott új audiofil irányvonalának első megtestesült termékét. A MartinLogan nagy szakmai tekintélynek és elismertségnek örvendő CLX™ hangsugárzóiból eredő új Ethos a legkorszerűbb XStat™ elektrosztatikus technológiát alkalmazza, az egyedi tervezésű Vojtko™ keresztváltó elrendezés pedig a lehető leghatékonyabb és legpontosabb hangzást biztosítja. A szokatlanul dinamikus 8 hüvelykes PoweredForce™ aktív mélynyomó és a 8 hüvelykes passzív membrán kettős lelke az innovatív 24 bites Vojtko DSP (digitális jelfeldolgozó) egység és persze a nagy teljesítmény leadására képes, 200-watt-os D osztályú digitális erősítő, amely így együtt , erőlködés nélkül az ebben a kis dobozméretben szokatlan, akár 34 Hz-ig lemenő testes mélyhangzást tud produkálni!

ethos-frontXStat™ Transducer hangpanel

Az egyedi XStat™ hangpanelt kifejezetten az Ethos hangsugárzóban megfogalmazott mechanikai elvárásoknak megfelelően fejlesztettük. Függőleges méretét és a hangterjedési tulajdonságait illetően megegyezik a zászlóshajónkban, a Summit™ X hangsugárzóban alkalmazott panellel (és magasabb, mint a Vantage panelje). Ugyanakkor az Ethos mindössze 23 cm-es panelszélessége miatt nagyobb ívben kellet meghajlítanunk a panelt, hogy elérhessük a MartinLogan hangsugárzók esetében szabványos 30 fokos hangszórási képességet. A nagyobb görbületi ív mellett a MartinLogan mérnökei az acél fegyverzet vastagságát is csökkentették. A vékonyabb fémrács ugyanakkor nem befolyásolja az Ethos elektrosztatikus paneljének hangzásteljesítményét. A vékonyabb lemez eredményeként, szerencsés kísérő jelenségként jobban átláthatóvá vált a panel. Az Ethos új XStat panel olyan mértékben átlátszó, hogy a szobában ülve és zenét hallgatva szinte el is tűnik a látótérből.

Kézzel csiszolt fafelületek

Az első Ethos sorozat 3, kézzel csiszolt fafurnér változatban kapható: fekete kőris, sötét cseresznye és a 2010-ben bevezetett új lángolt teak kivitelben rendelhető. A termékek színválasztékát hamarosan egyedi színváltozatokkal és kivitelekkel bővítjük. Figyelje a honlapunkat! 2010. vége fele a lángolt teak kivitel más MartinLogan csúcsmodelleknél is megjelenik majd.24 bites Vojtko™ digitális jelfeldolgozó (DSP) egység

A MartinLogan saját tervezői és mérnöki csapata a lehető legjobb mélyhangzást igyekezett kihozni ebből az elegánsan karcsú vázból, de anélkül, hogy áldozatokat kellett volna hozniuk a hangzás részletező képessége, gyorsasága és transzparenciája terén, s mindenképpen meg kívánták tartani az elektrosztatikus panelekre jellemző kifinomult, légies hangzást is. Ezen sokrétű követelményrendszernek a kielégítésére a MartinLogan egy hihetetlenül precíz 24 bites Vojtko DSP digitális jelfeldolgozó elektronikai egységet fejlesztett ki, amely a nagyteljesítményű, 200 wattos, D osztályú digitális erősítővel együtt meghozta a várt, sokkolóan hatásos mélyhang hatásokat – amelyek teljesen szokatlanok az ilyen kisméretű dobozok esetében.

Továbbfejlesztett Vojtko szűrők

Az Ethos elektrosztatikus paneljében továbbfejlesztett Vojtko szűrőtechnológiát használunk. Ez, az egyébként a CLX-ből származtatott audiofil minősítésű szűrőhálózat kézi munkával, kézi huzalozással, nyomtatott áramköri kártya felhasználása nélkül készül, polipropilén kondenzátorokkal, nagyméretű és nagy tömegű légmagos tekercsekkel és egyedileg tekercselt toroid audió transzformátorral. Mindezek és a gondos tervezés együtt biztosítják azt, hogy a panel hol légies könnyedséggel szólal meg, amikor meg szükséges, megerőltetés nélkül biztosítja a legnehezebb zenei részletek esetében is a teljes dinamikus hangzást.

PoweredForce™ mélynyomó és passzív radiátor – a dinamikus páros

Az Ethos 24 bites Vojtko DSP elektronikája, a 200 wattos digitális erősítővel együtt részletgazdag és ugyanakkor ütős basszushangokat varázsol elő az egyedileg gyártott 8 hüvelykes, alumínium membrános PoweredForce mélyhangszóróból és a hozzá precízen illesztett, ugyancsak 8 hüvelykes passzív membránból. Ez az egyedileg illesztett hangzásrendszer megnöveli a mélyhangok hatékonyságát, csaknem úgy működik, mint egy jól méretezett reflexnyílás, de mentes a reflexnyílások esetében elkerülhetetlen zajoktól és középtartománybeli rezonanciáktól. Az Ethos passzív membránja esetében alkalmazott teljes mélyhangszóró felfüggesztés a membrán legnagyobb kitérése mellett is teljes mértékű linearitást biztosít. Emellett az Ethos saját fejlesztésű, intelligens DSP elektronikája arra is lehetőséget adott a fejlesztőinknek, hogy a dögös mélyhangok biztosításához a szokásosnál kisebb passzívmembránt használjanak és az elektrosztatikus panel által sugárzott magas- és a dinamikus hangszórók által szolgáltatott mélytartományt is tökéletesen sikerült egymáshoz illeszteni, mindezt egy szokatlanul kisméretű, időtállóan elegáns házba építve.

ethos-lifestyles