Tesztelték a Glanz MH-124S-t

A több mint fél évszázada a klasszikus hangszedők révén legendává vált japán márkanév újjáélesztésével ez az új S-alakú hangkar nagyon is naprakészen, a jelenkor elvárásai szerint szól.

Tesztelte: Nick Tate A méréseket végezte: Paul Miller

Nem is olyan egyszerű dolog saját hangkart tervezni, elég ha csak a gyártáshoz szükséges szerszámozást, valamint a precíziós megmunkálásra és az igen gondos összeszerelésre képes műhelyeket nézzük. Talán nem is véletlen, hogy olyan kevés csúcsminőségű hangkar gyártót ismerünk a világban és hogy miért maradnak gyakran évtizedekig csaknem változatlanok a már piacra került termékek. Így azután amikor a sok évtizede gyártott egyes Glanz termékek tervezésében és gyártásában is közreműködő Masataka Hamada japán mérnök úgy döntött, hogy újraéleszti a legendás márkát és egy új hangkarcsaláddal jelenik meg a piacon, pontosan tudnia kellett, hogy milyen nehéz feladatsor elé néz.

Legelőször is meg kellett szereznie a gyártási engedélyt annak a Mitachi Acoustics családi cégnek az örököseitől, amely a Glanz márkanevet az 1950-es években bevezette és világszerte ismertté tette. Most a Hamada Electric cég gyártja a Glanz hangkarokat és egyéb eszközöket Shizoukában, Japánban. A termékválaszték a „belépő” szintű B-sorozattól a már jelentősen drágább S-sorozaton át a kisebbfajta vagyonba kerülő, referencia minőségű SD modellig terjed. A hangkarok 9, 10 és 12 hüvelykes változatban készülnek és a hosszúságuktól függetlenül mindegyik családban azonos a hangkarok ára.

Elsőrangú alkatrészek

A Glanz hangkar termékcsalád belépő tagja az MH-9B (az angliai fogyasztói ára 1.499 angol font), a zászlóshajó, az MD-124SD angliai kiskereskedelmi ára pedig 13.995 angol font. A most tesztelt MH-124S ára az audiofil közösség számára megfizethetőnek tartott tartományban van, 5.600 angol font. A termék fejlesztésének legfőbb célkitűzése az volt, hogy olyan mechanikailag stabil, teljesen egységes termék szülessen, amely biztosítja, hogy a hangszedő a lehető legkevesebb akadályt jelentő módon tudja letapogatni a lemezbarázdák oldalfalába rejtett zenei információt. A jól bevált régi hagyományokat követték, nincsenek cifra hangkarcsövek, egzotikus ragasztók vagy az űrtechnikában használatos anyagok. Ehelyett a hangkar legfontosabb szerkezeti elemei –még a hangszedő tartó papucs is- különösen kemény rozsdamentes acélból készültek – a szerkezeti elemek pedig egyetlen szerves egységet alkotva szorosan illeszkednek egymáshoz. Hamada négy nagy csapágyat épített a rendszerbe, amelyek a gyártótól kapott információ szerint igen szigorú tűréshatárértékek között pontos méretre készültek és a csapágyakat ékszerész kalapáccsal, gondos kézi munkával illesztették a helyükre.

Sokan vélhetik, hogy a rozsdamentes acélcső cseng-bong, mint a harang, de a gyártó sokat tett azért, hogy csillapítsa a kar szerkezeti elemeinek a rezonanciáját. A hangszedő tartó papucsra egy vékony gumibetétet vittek fel, míg a hangkarcső kritikus pontjaiba különleges rezgéscsillapító elemeket építettek. Az ellensúly szerelvény több réteg szénszálat, ABS gyantát és gumit tartalmaz, ezek az anyagok együttesen gondoskodnak a szerkezet tökéletes elcsatolásáról. A tűerő pontos beállítása után az ellensúly pozíciója egy kis csavarral rögzíthető.

Ez a Glanz kar kimagaslóan jó minőségű termék. A fémmegmunkálás példaszerű, finoman lekerekített élekkel, nincs rajta egyetlen pont sem, amelyet ne lenne kellemes érinteni. Könnyen kezelhető, selymesen finom a tapintása, az ujjunk a legcsekélyebb ellenállás nélkül siklik a felületén. A csomag része egy minőségben illeszkedő összekötő kábel és egy MH-4S hangszedő tartó papucs is (továbbiak igen borsos áron, darabonként 425 angol fon-tért vásárolhatóak.)

Az MH-124S futóműbe illesztéséhez 30 mm átmérőjű szerelőfuratra van szükség, amit könnyűszerrel meg tudtunk oldani a tesztelésre használt Clearaudio Innovation lermezjátszón egy egyedi hangkartartó lemezzel. A Glanz hangkarok angliai forgalmazója, a Timestep készségesen segít más típusú futóművekbe történő beszerelésnél. A teszthez többek között Lyra Dorian és Supex SD900E MC hangszedőket használtunk, az alacsony engedékenységük tökéletesen illeszkedett a kar átlagosnál nagyobb effektív tömegéhez [lásd PM mérési jelentését].

Timestep

A Timestep Distribution első embere, Dave Cawley csillapíthatatlan étvággyal keresi a legjobb analóg audió eszközöket, az orsós magnetofonoktól kezdve a lemezjátszókig. A Dartmouth városában élő és dolgozó mérnök korábban sokáig egy űrtávközlési cégnél dolgozott, amíg a hobbiját a fő tevékenységévé nem tette. Lassan már egy évtizede a fekete lemezekkel kapcsolatos készülékeket és eszközöket forgalmaz. Tavaly kapta meg a Glanz termékek kizárólagos angliai forgalmazási jogosultságát.

Japán mestermű

A Glanz MH-124S első ránézésre úgy néz ki, mintha akkor tervezték volna, amikor még a Szombat esti láz dalai vezették a slágerlistákat, de a hangja abszolút naprakész. Az első pillanatban megragadott a hangzás semlegessége és a megszólalás gyorsasága kombinációja, a hihetetlen jelenlétérzet. Végtelenül cizellált a hangzás, de ugyanakkor szabadon áramlik a zene, mindenféle elszíneződés, vagy mesterkéltség nélkül.

Thomas Dolby ‘Commercial Breakup’ felvétele [Golden Age Of Wireless; Venice In Peril Records VIP1001] tökéletesen mutatta a hangkar legfőbb erényét – a kristálytiszta középtartományt, ami nem tolakodóan, de mégis határozottan uralja a hangzást. Az első pillanatban talán túl sok is volt a jóból mindez – Dolby törékeny énekhangja, a szintetizátorok tobzódása és Linn sajátságos dobolása – és mindennek a textúrája finoman és precízen olvad össze egy egységes egésszé úgy, hogy közben a legapróbb részletek is azonosíthatóak maradnak. Az MH-124S mindvégig kiegyensúlyozott, nyugodt maradt, tökéletes magabiztossággal végezte a dolgát, a legszélsőségesebb dinamikacsúcsok sem tudták megzavarni a higgadt nyugalmát.

Egy még ennél is komplexebb kihívással, a Genesis The Lamb Lies Down On Broadway lemezével [Charisma CGS 101] szembesítve képletesen a szeme se rebbent a karnak. Inkább az történt, hogy némi költői túlzással egyből a lemez szívébe hatolt, mint egy lézervezérlésű célszerszám. Ennek az igencsak komoly próbatételt jelentő felvételnek minden apró részletét olyan hitelességgel szólaltatta meg és mégis olyan egységes egésszé összefűzve keltette életre, amit más hangkartól még nem volt szerencsém hallani. Nagy örömömre szolgált hallani, hogy hogyan emelte ki Peter Gabriel hangját a zene gitárok és billentyűsök által szőtt sűrű szövetéből úgy, hogy nem bomlott meg a felvétel egysége.

Kifinomult szinkópia

Amire viszont a legkevésbé számítottam – figyelembe véve azt, hogy ez a hangkar mentes minden „lopakodószerű” huszonegyedik századi sallangtól, ami számos riválisát „ékesíti”- az az, hogy mégis menynyire „mai” hangon tud megszólalni. Mindazonáltal a legjobban az a képessége nyűgözött le, hogy milyen tökéletesen együtt tartotta a zenészeket, milyen brilliánsan szinkopáltak egymással, de úgy, hogy közben minden zenész és minden hangszer egyedi hangzása és egyedi virtuozitása is kitapinthatóan jelen volt, világosan kihallatszott, anélkül, hogy megbontotta volna a hangzás bámulatos összhangját. Minden apró zenei részlet önmagában is élmény, de igazán értékessé az tette, hogy egyben a zenei összhang meghatározó elemévé, koherens részévé is vált: A markáns baszszusgitár hang a lábcin „incselkedésével” eddig nem igen hallott élményt jelentett. Az énekhang frazírozása is valahogy jobban „átjött”, de úgy, hogy közben érintetlen maradt a zenei összhang az énekes és a zenészek között.

Az MH-124S harmadik, engem ugyancsak lenyűgözött erénye a sztereó térleképezés. A Genesis felvétel hatalmas térben szólalt meg, valódi háromdimenziós színpadon úgy, hogy az összetett zenei kép egyes elemeit csaknem a hallgató szobám falaihoz szögezte. A szólóénekes hangja gránitból metszettnek tűnt, annyira stabil és összetett volt. Joe Jackson ‘Steppin’ Out’ felvételére váltva [Night And Day; A&M SP-4906] ez még szembetűnőbbé vált. A basszus szekvencer egy mély kanyont vágott a hangzástérbe, amelynek oldalfalára mérnöki pontossággal tűzte ki a készülék az egyes hangszerek helyét.

Meg is tévesztett egy kicsit az, ahogyan ez a hangkar minden korlát nélkül, szabadon engedi áramlani a zenét. Nagyszerű érzés megtapasztalni azt, hogy az LP legapróbb részleteit is feltárva valódi ‘hi-fi’ élményben lehet részünk, de úgy, hogy semmilyen mesterkéltség vagy divatirányzat sem érezhető ki belőle, csak a természetes hangzást élvezhetjük.

Bármilyen zenét is hallgatunk vele – legyen az Dave Brubeck ‘Take Five’ [Time Out; Columbia CS 8192] vibráló dzessz-muzsikája, vagy a rockveterán Crosby, Stills, Nash & Young ‘Country Girl’ felvétele [Déja Vu; Atlantic SD-7200] – a hangszerek nem csak azért vannak ott, hogy megszólaltassák a dallamokat. Ehelyett sokkal inkább egy nagyszerű előadás, egy tökéletes összhang ritmust adó szerkezeti elemeivé válnak. Másképpen kifejezve ez a hangkar a zene lelkébe enged bebocsátást, méghozzá úgy, hogy közben az előadás szerves egészet látjuk, halljuk.

A hi-fi news értékítélete

Senkit se tévesszen meg a hangkar 1970-es éveket idéző retró megjelenési képe! A Glanz MH-124S egy abszolút elsőrangú, modern hangkar, amelynek hangzásminősége semmilyen kívánnivalót sem hagy maga után. Valójában az utóbbi néhány évtizedben született bármely nagy hírnévnek örvendő versenytársával bátran mérettetheti meg magát. Gondosan, nagy szakmai szeretettel és tisztességgel megépített, csodálatosan megmunkált és kivitelezett műremek, öröm használni és még a jelentéktelennek aligha mondható bekerülési költsége ellenére is biztosan megéri az árát.

A hangzás minősége: 87%

A mérési eredmények: GLANZ MH-124S

Az S-sorozatú hangkarok minden főbb szerkezeti eleme –a hangszedő tartó papucsot, a hangkar csövet, a hangkartartó bakot, a csapágyházakat és a hangkar talpat is beleértve- egyetlen tömbből kimart rozsdamentes acélból készül, így, aligha nevezhető a magas/közepes engedékenységű hangszedők fogadására alkalmas alacsony/közepes tömegű szerkezetnek. Különösen igaz ez az itt tesztelt 12 hüvelykes változatra, bár a 28-30 grammos effektív tömege lenyűgöző módon egységes (néhány nagy tömegű csúcskategóriás hangkar magasabb oldalirányú, vagy függőleges irányú hatékony tömegértéket mutat), így tökéletesen fogadni tudja az alacsony engedékenységi értékkel (<14cu) jellemezhető és nehéz (10 g+) hangszedő tartó papucsba szerelt mozgótekercses hangszedőket. A négy előfeszített radiális csapágy (kettő zárt vízszintes golyóscsapágy, kettő függőleges) meggyőző módon játékmentes és mindkét síkban rendkívül alacsony, <10 mg a súrlódási együtthatója. Nincs olajcsillapítás a kar/ hangszedő tartó papucs fundamentális rezonanciájának elnyomására, de a hangszedő tartó papucsnál gumibetét nyeli el a magasabb frekvenciájú rezgéseket. A mérési eredmények szerint a teljes szerkezetnél igen alacsony az elcsatolási érték, a szerkezeti elemek ragasztóanyag igénybe vétele nélkül vannak besajtolva. Talán ennek eredményeként, talán annak köszönhetően, hogy az eltolás az egyébként egyenes rozsdamentes hangkarcső teljes hosszának 90%-ánál tapasztalható, a kar rezonancia mérési értékei sokkal kedvezőbbek, mint sok más S-kar esetében. Az elsődleges elhajlási torzulás megjósolhatóan alacsony frekvencián, 96 Hz-nél jelentkezik egy 130 Hz-es „vállal”, magas Q értékkel, de egyébként igen jól csillapítottan. A felharmonikusai 280 Hz, 375 Hz és 550 Hz frekvencián mérhetőek [lásd a lenti mérési görbét]. PM

HI-FI NEWS – műszaki adatok

A csapágy/előfeszítés típusa

Kardán/szintállító és ellensúly

Hatékony tömeg (függőleges/ oldalirányú) / hossza

30 g/28 g / 305 mm

Eltolási szög / túlnyúlás

20° / 15 mm

Súrlódás (függőleges/oldalirányú)

<10 mg / <10 mg

A leszorító erő pontossága (2 g értéknél)

–10 %

A hangszedő tömege/engedékenységi tartománya

10-35 g (45 g) / 4-14 cu

A szerelés típusa/teljes tömege

30 mm-es furat / 1110 g