Analóg sarok: SME Model 6

Analóg sarok #309: Az SME Model 6 lemezjátszó, a Sculpture A.3L hangszedő

Michael Fremer  |  2021. Ápr. 20.

 

"A napokban kaptam néhány Audio-Technica AT-LP120X lemezjátszót, amelyekre már 6-7 hónapja vártam. Több is jó lett volna, így felhívtam a forgalmazót, ahol azt mondták, hogy 17.700 darabra várnak a megrendelők” – legalábbis ezt az üzenetet kaptam az ismert viszonteladótól.

Igencsak meglepődtem ettől a számtól, még ennél az örökéletű feketelemez lejátszónál is soknak tűnt. Az Amerikában 279 dollárba kerülő és a Technics SL-1200-as lemezjátszóra erősen hasonlító közvetlen meghajtású készülék igen nagy népszerűségnek örvend. Olyan hangkarral szerelt, ami biztosan nem tesz kárt az értékes lemezekben, beépített hangszedő jel illesztő erősítővel rendelkezik, a hangszedője egy AT-VM95E – az AT-95SE feljavított változata-, ami ezért az árért igen jónak számít (lásd az l. lábjegyzetet). Az AT-LP120X elfogadhatóan jó teljesítményű, sőt még egy analóg/digitális jelátalakítót is épített bele a gyártó, a digitális jel egy USB aljzaton áll rendelkezésre.

Valójában nem is annyira meglepő, hogy ilyen sokan állnak érte sorba. Az egyik legnagyobb forgalmazója, a Crutchfield honlapja arról tájékoztat, hogy "Jelenleg nincs raktáron, a várható beérkezése 2021. 04. 30.” Ez is mutatja, hogy aki azt gondolja, hogy az analóg hanglemezek újraéledése csak egy átmeneti fellángolás, vagy egy kipukkanófélben lévő buborék, nagy valószínűséggel nem jól látja a helyzetet.

A magam részéről azt mondanám, hogy „Rendben! Adjon még hozzá 100 dollárt és kaphat érte egy Pro-Ject T1 Phono SB lemezjátszót, ami messze jobb hangzásminőséget biztosít, de ahogy visszaléptem a Crutchfield honlapjára, a legnagyobb megdöbbenésemre azt láttam, hogy az alapkivitelű T1 (349 dollár az ára) és a Pro-Ject Debut Carbon EVO (499 dollár) ugyancsak "Jelenleg nincs raktáron."

Lehet, hogy a lemezjátszó hiány is a COVID-19 rovására írható, pontosabban a COVID-mizéria miatti alkatrészhiány, gyárbezárás, a korlátozott szálíltási kapacitás okozza, vagy az, hogy a korábbinál többen dolgoznak otthonról és lemezjátszót meg lemezeket vásárolnak?

Amennyiben meg nem leli a keresett hanglemezt, vagy késve érkezik az, azt meg az okozza, hogy egyszerűen nem tudnak lépést tartani a hanglemezgyárak a gyorsan növekvő igényekkel (lásd a 3. lábjegyzetet). De ez a jobbik a lehetséges rosszak között, jobb, mintha a kereslet hiánya miatt leállított présgépekről, vagy –ami még rosszabb- az ócskavastelepre küldött gyártósorokról kellene beszámolnunk.

A Model 6 lemezjátszóval az SME egy új piaci szegmensre lép be

Aligha valószínű, hogy belátható időn belül egy 500 dollár alatti árú SME lemezjátszó jelenne meg a piacon, de az ebben az évben a fennállásának 75. évfordulóját ünneplő gyártó (lásd a 4. lábjegyzetet) egy 10.000 dollár alatti fogyasztói áron kínált lemezjátszóval próbál egy újabb piaci szegmenst meghódítani.

Huszonegy évvel ezelőtt (!) teszteltem –a ma már nem gyártott- SME 10 lemezjátszót, ami akkor az M10-es karral 5.995 dollárba került. Akkor úgy gondoltam, hogy „meglehetősen borsos” a szerkezet ára. Azóta persze az én látásmódom is változott, ahogy a lemezjátszó piac felső szegmensének jó fele is, egyre több a meglehetősen drága szerkezet ebben a szegmensben. Mai dolláráron számolva az akkor 5.995 dolllárba kerülő SME 10-es 9.100 dollárba kerülne. Az SME igen népszerű M2.9 karjával szerelt új Model 6 lemezjátszó amerikai fogyasztói ára 8.995 dollár - vagyis nagyjából annyiba kerül, mint amennyibe a Model 10 került 2000-ben.

 

A Model 6 bevezetéséig az SME legolcsóbb lemezjátszója a 12.500 dollárba kerülő Model 12 volt. De akkor hogyan jön ide a Model 6? A magyarázat: Ez az SME hatodik teljesen új lemezjátszója. A többi a Model 30, 30, 20, 10, 15 és 12.

Az SME az első lemezjátszóját, a Model 30-at 1990-ben készítette, pontosan akkor, amikor azt jósolták, hogy le fog áldozni az LP-nek. A Model 30 neve meg onnan ered, hogy épp akkor ünnepelte a gyártó az első hangkarja piacra kerülésének 30. évfordulóját. Ezt a hangkart még most is gyártják, rendszeresen frissítve és feljavítva, de lényegében változatlan formában. Akkor nagyjából 12 ezer dollár volt az ára, mai árakon számítva ez mintegy 24 ezer follárnak felel meg. A jelenleg elérhető feljavított 30/2 modell hangkar nélkül 38.400 dollárba kerül.

A Model 30 és egészen a Model 6-ig az összes többi SME lemezjátszó az SME saját üzemében készült alumíniumból. Ennek jó oka volt: A cég elsősorban orvostechnikai, űrtechnikai és hadiipari termékeket gyárt és jelentős a szerszámkészítési, fémmegmunkálási és gyártási kapacitása és eszközparkja. Amikor SME lemezjátszót vásárolt, eddig biztos lehetett abban, hogy annak nagy része, amit a dobozban talált Angliában, a West Sussex megyében lévő Steyning városban található SME gyárban készült.

Kétszer jártam az SME gyártóüzemében, először 2015-ben, majd 2017-ben ismét, miután megvásárolta a Cadence Group a céget az azt alapító Alastair Robertson-Aikman családtól és a cég vezetőjének az űrtechnikai ipar egyik ismert veteránját, Stuart McNeilis urat nevezte ki.

 

A Model 6 esetében az SME a drágább SME modellekben alkalmazott O-gyűrűs felfüggesztést és a vastag alumínium lemeztányért egy „egyedi nagy fajsúlyú műgyantából” CNC gépekkel kiesztergált és rendkívül jó rezgéscsillapító hatású készülékvázzal váltotta ki."

Az így készült szerkezet meglehetősen nagy tömegű, kompakt, mintegy 20 font súlyú futómű (a 4 font tömegű, a feltételezések szerint Delrinből, vagy hasonló anyagból készült és bordázott felületű lemeztányért is beleértve). A váz négy rugalmas, a feltételezések szerint szilikonból, vagy hasonló rezgéselnyelő tulajdonságú anyagból készült lábon nyugszik. Az összes többi SME lemezjátszóhoz hasonlóan ennek a futóműnek sincs porvédő fedele.

Az SME állítja, hogy "a fő csapágy, a meghajtó orsó és a szíjtárcsa ugyanolyan mérnöki pontossággal és szigorú szabvány szerint készül, mint a csúcskategóriás SME lemezjátszók hasonló alkatrészei”. Nincs okunk kétségbe vonni mindezt. Fájdalmas lépés lenne az SME számára, ha lejjebb kellene adnia a minőséget bármely általa gyártott szerkezeti elemnél. A Futóművet vizsgálgatva úgy látjuk, hogy egy koronás alumínium szíjtárcsára fektetett lapos szíj hajt meg egy feketére anodizált alumínium alsó tányért.

A hangkar az igen népszerű SME M2-9-9 "feljavított" (de hogy miben, arról nem szól a hír) változata, golyóscsapággyal és egy belülről csillapított rozsdamentes karcsővel, de itt fekete krómbevonattal. (Az M2-9 korábban önálló termékként is kapható volt 2.100 dollárért, ami a Model 6 árának mintegy negyede, de az SME már nem árul önálló kart, csak lemezjátszó futóműbe építve kaphatóak a karjaik). Az M2-9 5-12 gramm tömegű hangszedőt tud fogadni. A magnéziumötvözet hangszedő tartó papucs a tűmerőlegesség beállítását is lehetővé teszi. Állítható a függőleges letapogatási szög (VTA) és az SRA, de nem üzem közben, ami azért nem olyan nagy baj. Az SME egy RCA-RCA csatlakozókkal szerelt Crystal Connect összekötő kábelt is mellékel a lemezjátszóhoz. Az MM terhelő kapacitásának beállításához nem volna rossz tudni a kábel kapacitását, de ezt nem árulta el az SME. Ugyanakkor ez nem kritikus fontosságú beállítás.

 

A 24 volt váltóárammal működő meghajtó motort egy 4,5 font tömegű, nagy fajsúlyú polimer dobozba zárt tápegység látja el árammal egy kétfázisú, DSP alapú színuszhullám generátoron keresztül. Önálló, diszkrét teljesítményerősítő hoz létre két tiszta színuszhullámot, ami kettős váltóáramú tekercseket hajt meg. A lemezjátszó 33 1/3 és 45 fordulat/perc sebességgel forog, a fordulatszám 0,0133 Hz-es lépésekben állítható, így igen precíz a sebességszabályozás.

A készülék beállítása: A Model 6 beállítása viszonylag egyszerű, bár a lábai nem állíthatóak, így a lemezjátszót tartó állványt kell pontosan vízszintbe állítanunk. Furcsának találom ugyanakkor, hogy az SME használati utasítása említést sem tesz a vízszintbe állítás fontosságáról.

 

A használati utasításban található kép szerint a hangkaroszlop az SME lemezjátszó futóműveknél megszokott ovális talpkivágásba passzol, ami egyszerűvé és biztonságossá teszi a forgáspont és a lemeztányér orsó közötti távolság beállítását, a hangszedő tartó papucs egy darabból készült, a túlnyúlás az orsó-forgáspont távolsággal állítható. A két talptartó csavar meglazításával tudjuk a kart előre-hátra mozgatni.

Szeretném megszakítani itt egy pillanatra a teszt leírását és megkérni Önöket, hogy olvassák el az Analog Planet story, az Analog Planet története írást, amely érzékletesen írja le J. R. Boisclair, a Wally Tool munkatársa szavaival, hogy a zenitszög beállítása (amely a legtöbb beállító sablon esetében úgy történik, hogy a tűszár párhuzamos legyen a „nulla pontnál” lévő jelzésekkel, amikor a tű éppen eléri a barázdát) gyakran durván pontatlan a hangszedőbe rosszul beépített tű okán. Ezt a problémát valójában a hangszedő gyártóknak kellene kezelniük.

Boisclair addig is megoldást talált a problémára, amíg a gyártók nem korrigálják ezt a hibát, de ez a megoldás nem alkalmazható az SME karok esetében a hangszedő tartó papucs egyedi kialakítású túlnyúlási rendszere miatt – ami egyébként igen jó megoldás volt a bevezetése idején, de az egyre egzotikusabb tűprofilok megjelenésével és a mi tagadás, egyre trehányabb hangszedő szerelési gyakorlat miatt ma már nem annyira praktikus. Nem lenne baj, ha az SME kicsit több rugalmasságot adna a zenitszög beállításához, anélkül, hogy fel kellene adnia a klasszikus rendszerét, ez akár egy opcionális hangszedő papuccsal is megoldható lenne.

Továbbra is maradok a magas lovon: Sajnálatos módon pontatlan a használati utasítás VTA/STR és az azimut, a tűmerőlegesség beállítására vonatkozó része - de az is igaz, hogy nem csak az SME követte el ezt a hibát. Nem a megfelelő megoldás a függőleges letapogatási szög/SRA és a tűmerőlegesség beállítására az, hogy a hangkarcső fala párhuzamos legyen a lemez felületével, a tűszár pedig –legalábbis szemmel láthatóan- a lemez felületére merőlegesen álljon. Na de most már tényleg abbahagyom a bajszom alatti dörmögést!

Az SME egy 2.729 dollárba kerülő Ortofon Cadenza Black hangszedőt szerelt az M2-9 hangszedő tartójába a tesztelésre küldött lemezjátszóba, de még az előtt küldött nekem az Ortofon egy új, korlátozott darabszámban készült és mindössze csak 999 dollárba kerülő 2M LVB (Ludwig von Beethoven) Black hangszedőt, amely a Cadenza boron tűszárába épített Shibata tűvel szerelt, meg egy új fejlesztésű rugalmas csillapító alátétet, így előbb inkább ezzel a hangszedővel próbáltam ki a lemezjátszót.

 

A zenitszög beállíthatóságával kapcsolatos fenti morgolódásom ellenére még mondanom kell valamit, mielőtt a beállítanánk a tű leszorító erőt, ha nem állítottuk volna be azt a túlnyúlás beállítása során. A függőleges letapogatási szög/SRA egy rögzítő csavar megoldásával és a menetes hangkartartó rudat felfele, vagy lefele süllyesztő nagy körgyűrű elforgatásával állítható. Ez egy hatékony (és költségkímélő) VTA/SRA beállítási lehetőség. A besodródásgátló szerkezet az SME esetében már megszokott függesztett súlyos-egyfonalas rendszer.

A könnyen beállítható fordulatszám/sebesség azt is jelenti egyben, hogy pontos 33 1/3, vagy 45 fordulat/perc sebesség állítható be. A lemeztányér forgási sebességét mutató PlatterSpeed alkalmazás azt jelzi, hogy az SME 6-os lemeztányérja pontosan a választott/beállított fordulatszámmal forog, az eltérés mindössze legfeljebb ±0,02 %.

A készülék használata: Miután végeztem a beállításával, a készülék sajnos az adott állapotában használhatatlannak bizonyult. A műanyag befogógyűrű túl szorosan tapadt, rázás, feszegetés nélkül nem is tudtam levenni a leszorítót, ami szerintem aligha tesz jót a csapágyaknak. A megoldásom egy 30 dollárba kerülő könnyű leszorító a Record Doctor kínálatából.

A lemezjátszó a tápegység tetején található nagy forgatógombtól jobbra lévő kicsi, krómozott nyomógomb megnyomásával indítható. A 33 1/3 és a 45 fordulat/perc sebesség közötti váltáshoz és fordítva előbb ki kell kapcsolnunk a motort, majd meg kell nyomnunk a tápegységen lévő nagy gombot.

Az SME 6 lassan indul, de hacsak nem diszkóban kívánja használni, ez nem jelenthet igazán gondot. A fordulatszám finombeállítása: Miközben forog a motor, nyomja meg és tartsa lenyomva a nagy forgatógombot mindaddig, amíg villogni nem kezd a sebességet jelző SPEED világító dióda, majd ezután forgassa el a gombot az óramutató járásával egyező, vagy ellentétes irányba, attól függően, hogy növelni, vagy csökkenteni szeretné-e a fordulatszámot. Miután beállította a kívánt értéket, nyomja meg ismét a nagy gombot! A Model 6 igen pontosan tartja a beállított sebességet.

Hangszínekben gazdag, teljes értékű, jól megfogott hangzás: Mozgó mágneses hangszedőhöz képest a 2M Black LVB igen részletgazdagon, nyitottan és igen jó magasakkal szólalt meg – de a Model 6 igazán az MC Cadenza Black hangszedőt beszerelve éledt fel és nyílt meg. A meghallgatások sorát Ahmad Jamal eredetileg 1961-ben az Argo Records által kiadott Alhambra lemezének 1997-ben újra kiadott és fantasztikus hangzású, Bernie Grundmann által a német Alto Analogue lemezkiadó részére még az Universal stúdió leégése során a mesterszalag megsemmisülése előtt mintegy 10 évvel vágott mesterlemeze alapján készült változatával kezdtem (Alto AAOO5).

Ez az 1961-es Ron Malo felvétel szenzációsan jól hangzó dobütéseiről, transzparenciájáról és a kifinomult mélyeiről ismert az audiofilek körében. Jamal a színpad előterében játszik és a hallgató is ott ül hozzá közel, az első sorban középen. Amikor Vernell Founrier keményen belép a dobokkal, lezárva a nyitó akkordokat —Rodgers és Hammerstein "We Kiss in a Shadow" számában—az még a sokadik meghallgatás után is dinamikai meglepetés és az SME 6-os tökéletesen továbbította ezt az élményt (de még mennyire!) a Wilson (ebben a számban tesztelt) XVX. hangsugárzóin. Israel Crosby basszusgitárja feszesen, jól megfogottan és lendületesen szólalt meg, függetlenül attól, hogy csak pengetett, vagy folyamatosan játszott-e a húrokon.

 

Nagyon jól ismerem ezt a lemezt és miközben a Model 6 azért hagyott valamit abból a lemezen, amit a nagyobbik testvérei, igaz, drágább hangszedő illesztő erősítővel hallgatva kihoztak a lemezből, a Model 6 teljesen kielégítő zenei előadással lepett meg, a különbség korántsem olyan nagyságrendű, mint az árkülönbözet. Úgy mondanám, hogy a Model 6-ot a gyártó gondosan és igen körültekintően hangolta úgy, hogy jól azonosíthatóan zenéljen, de ne legyen azért egy markáns, túlhangsúlyozott egyénisége.

Dave Wilson híres, Kevin Gray által a Cohaerent Audió részére vágott (és 2021. március 12-én forgalomba került) Wilson Audiophile felvételeiből három, az Analogue Productions által kiadott 45 fordulat/perc sebességű dupla lemeze sajnos túl későn érkezett meg ahhoz, hogy szerepet kaphasson a XVX tesztjében, de még éppen időben ehhez a teszthez. A 33 1/3 fordulatszámú újrakiadott változatról az Analog Planet cikkben írtam. (Olvassa el az olvasói megjegyzéseket, ha egy csomó őrültséget szeretne olvasni!)

A három lemez egyike a Winds of War and Peace (APC-8823-45), amely a méltán híressé vált "Mallet of Death" ("MoD") nagydob látványos puffogásait tartalmzza az első, a "Liberty Fanfare” felvételben. A Model 6 és az MC Cadenza Black igazi mély, csontig hatoló, jó hangú, a terem falait is megremegtető „puffanásokat” szólaltatott meg. A National Winds pedig figyelemre méltóan finoman szólalt meg.

A „lemezjátszó kétséget kizáróan kompetens, de úgy vélem, hogy a kiváló hangzás nem annyira a futómű, sokkal inkább M2-9 érdeme. A hangkar az SME elsődleges szakterülete és mostantól ha SME hangkarra vágyik, egy lemezjátszót is vennie kell hozzá.

Meglehetősen éles a verseny a 9.000 dolláros ársávban, de ha ezen az áron szeretne jó lemezjátszót vásárolni és szeretné, ha sokféle hangszedőt is beszerelhetne a hangkarba (elfeledve a zenitszög állítás korlátozott lehetőségét), feltétlenül vegye fontolóra a Model 6 megvásárlását, még mielőtt más típus mellett döntene! Eltekintve a lemezleszorító hibájától, az SME legújabb lemezjátszója alaposan átgondolt termék és jogosan számíthat nagy piaci sikerre. Minél tovább használtam, annál jobban élveztem a nyitott, levegős hangzását és a kifejezetten jó, mélyre hatoló mélyeit és még úgy is jól megállta a helyét, hogy jelenleg 1 millió dolllárnál is többet érnek a hallgató szobámban működő, meghallgatható lemezjátszók!

________________________________________

1. lábjegyzet: Herb Reichert tesztelte az AT-VM95E hangszedőt itt: Gramophone Dreams #44.

2. lábjegyzet: Julie Mullins Re-Tales rovatához a 2020. novemberi számban Sunil Merchant, a Covina, California Sunny Components munkatársa azt nyilatkozta, hogy a járvány alatt drámai módonmegnött a középkategóriás és közepes árfekvésű lemezjátszók eladása.

3. lábjegyzet: Az Apollo lakktüze csak csekély mértékben befolyásolta a lemezgyártást.

4. lábjegyzet: SME, Ltd., Steyning, Sussex BN4 3GY, Anglia. Az USA forgalmazó: Bluebird Music, 40 Sonwil Drive, Buffalo, NY 14225. Tel.: (001-416) 638-8207 Web: bluebirdmusic.com.