Megjelent a Phasemation cm2200

Újszerű, az erősítő szimmetrikus bemenetére/kimenetére csatlakoztatható hibrid passzív hangerő szabályozó.

Még életszerűbbé teszi a zenét és hitelesen tolmácsolja az előadó művészek zene iránti szenvedélyét.

Control Meister CM-2200

<A termék rövid leírása és a tervezési koncepciónk>

Néhány évvel ezelőtt hoztuk forgalomba az akkori legkifinomultabb hibrid hangerő szabályozó készülékünket (Control Meister C-2000 néven), amely nem tartalmazott aktív áramköröket és sok vonatkozásban eltért az előző előerősítőkben alkalmazott megoldásoktól.

Ideális hangerő szabályozó áramkört fejlesztettünk ki egy azóta szabadalmaztatott, az audió lejátszás egyik leglé-nyegesebb elemét meghatározó újszerű megoldás alapján. Később egy innovatív hangerő szabályozó transz-formátort hoztunk létre, amely kompatibilis az erősítők szimmetrikus be- és kimeneteivel és még precízebb, még részletgazdagabb és sokkal kifinomultabb audió lejátszást tesz lehetővé, mint bármely korábbi megoldás.

Ezt a hangerő transzformátort továbbfejlesztve alakítottuk ki a Control Master CM-2000-es passzív hangerő szabályozó készülékünket, amely a világ mindezidáig egyetlen +6 dB-es erősítési funkcióval rendelkező passzív hangerő szabályzója, amely bármilyen rendszerben jól használható, a modern alacsony hatásfokú, kevésbé érzékeny hangsugárzóin alacsony erősítési tényezőjű erősítőkkel történő zenehallgatás hangerejének szabá-lyozását is beleértve. A CM-2200 a világ egyetlen +6 dB-es erősítést lehetővé tévő passzív hangerőszabályzója.

<A termék legfőbb jellemzői>

A CM-2200 új funkciói

1.    Erősítési tényező (0/+6 dB) váltókapcsoló

A CM-2000-es készülékhez fejlesztett szimmetrikus hangerőszabályzó transzformátor tekercselési eljárását továbbfejlesztve értük el a +6 dB-es erősítési tényezőt, azt a tényt is figyelembe véve, hogy egy transzformátorról van szó. Ebben a modellben egy erősítési tényezőt (0/+6 dB) beállító kapcsolót is találunk a készülék hátlapján, amivel kiválasztható a hangerő szabályozó erősítési tényezője (0 = 0 dB és +70 dB között), vagy +6 dB (+6 és +64 dB között). Ennek megfelelően alakítottuk ki a transzformátor tekercselési technológiáját, hogy a kiválasztott erősítési tényezőtől független széles sávú frekvencia átvitelt és stabil impedancia lefutást biztosítsunk, így a CM-2200 bármilyen erősítési tényező mellett kristálytiszta hangot, tökéletes térleképezést garantál.

A CM-2000 termékből átvett főbb megoldások

1.    Új fejlesztésű csévetest és tekercselési anyagok és technológia

Felülvizsgáltuk a korábban használt 0,2 mm vastag permalloy csévetest anyagot és helyette „különlegesen vékony (0,1 mm vastag) szuperötvözetet” fejlesztettünk ki. A korábban használt nagy tisztaságú rézhuzal helyett az új tekercsekhez PC Triple C poliuretán vezetékeket rendeltünk, amelyeket elsősorban a hangtechnikában használ-nak. A nagyalakú vasmag használatával a teljes frekvenciatartományban mérve kivételesen jó eredményeket értünk el a jelátvitel linearitása és felbontása, a magashang átvitel terén és az új termék térleképezése is kivéte-lesen jónak bizonyult.

2.    Optimális, szimmetrikus tekercselési technológia kifejlesztése

Felülvizsgáltuk a korábbi modellnél alkalmazott tekercselési technológiánkat is és egy olyan új megoldást fejlesz-tettünk ki a szimmetrikus felépítés érdekében, ahol két-két hangerő szabályozó tekercset használunk a szim-metrikus csatlakozó aljzat meleg és hideg pontja előtt, egy transzformátortestben egyesítve. Mivel itt két további csillapító tekerccsel van dolgunk, arra is lehetőséget kaptunk, hogy a transzformátoron belül alakítsunk ki egy-egy kivezetést (a hidegponti oldalon) az aszimmetrikus jelbemenethez, amit a kimeneti oldalon tökéletesen szimmetri-záltunk. A megoldással egyben egy igen magas közös módusú csillapítási arányt (CMRR) értünk el a szimmet-rizálást biztosító két tekercs használatával.

3.    Megszüntettük a külső forrásból érkező jelek miatti búgást és a nemkívánatos rezgéseket

A kívülről érkező jelek okozta búgás, gerjedés kivédése érdekében a készülék házát 2 mm vastag, rézzel bevont acéllemezből készítettük, a készülék fedele gerjedésgátló egyedi bevonatot kapott. A transzformátor közeli térben dupla rétegben hordtuk fel a mágnesesen árnyékoló bevonatot.

A hangerő szabályozó egységbe épített transzformátor magas csillapítási értékű gumilábakon nyugszik a készü-lékházon belül, így nem tudja átadni a transzformátoron belül keletkező rezgéseket a háznak. A készülék előlapja 20 mm vastag szálcsiszolt alumínium lemez, megegyezően a CS-1000 típusú előerősítő előlapjával. A külső ház fémlemeze alatt egy dió talplemez van, a két anyag szerencsés kombinálásával hatékonyan sikerült csökken-tenünk a nemkívánatos rezgéseket, eredményeként pedig érezhetően javult a hang jel/zaj aránya.

4.    Minőségi anyagokat használunk a gyártáshoz

A készüléken Furutech gyártmányú, ródium bevonatos csatlakozó kimeneti és bemeneti aljzatokat használunk, amelyek világszerte a kiváló anyagminőségük és a kiváló hangzásuk okán váltak igen népszerűvé.

A készülék lábai TAOC magas széntartalmú öntöttvasból készültek, használatukkal érezhetően javult a hang finomfelbontása.

<A készülék (ideiglenes) műszaki adatai>

Típusa

Hibrid passzív hangerő szabályozó

Bemenő impedanciája

47 kOhm, vagy magasabb

Csatorna elválasztása

100 dB, vagy magasabb (20 Hz – 20 kHz között)

Frekvencia átvitele

10 Hz – 100 kHz(+0, -3 dB)

Kimeneti impedanciája

250 Ohm, vagy kevesebb

Bemeneti aljzatok

2 x RCA, 3 x XLR,

mindegyik ródium bevonatú Furutech aljzat

Kimeneti aljzatok

2 x RCA, 2 x XLR,

mindegyik ródium bevonatú Furutech aljzat

Legnagyobb külső mérete

434 mm széles x 117 mm magas x 289 mm mély

Tömege

10 kg